kraftkoking christinewendelborg.no

Jeg oppdaget ikke konseptet kraftkoking før jeg bikket tretti og føler meg både flau og litt bitter at det tok såpass lang tid. Det at jeg ikke har tilberedt kjøtt på denne måten før har sin naturlige forklaring da jeg på et tidspunkt i tenårene erklærte meg veggis og nektet å spise kjøtt. Hovedårsaken var min kjærlighet til dyr og jeg ville ikke støtte opp om den grusomme storskalabaserte kjøttindustrien som masseproduserer dyr for å selge billig kjøtt.

kraftkoking christinewendelborg.noNoen år senere har jeg endret tankegangen noe. Jeg er fortsatt ekstremt skeptisk til industrien i seg selv (anbefaler denne dokumentaren om fremtidsbonden), men holdningene mine er nok litt mer nyanserte når det kommer til det å gå glipp av en del viktige næringsstoffer ved å kutte kjøtt fra kostholdet.

For to år siden tok helsen min en ny vending og jeg møtte på en aldri så liten vegg. Legen anbefalte meg å legge om livsstilen ved å spise sunnere og trene mer. Samboeren min og jeg bestemte oss for å endre på kostholdet som var ekstremt dårlig på den tiden, for å kjenne på eventuelle helseeffekter av dette. Vi testet paleo og det satte i gang en interesse for mat i oss begge. Paleo baserer seg i korte trekk på naturlig mat, men mange tenker på paleo som hovedsaklig kjøttbasert. Jeg vil påstå at paleoperioden introduserte oss for mye mer grønnsaker enn før. Fargerik, ren og naturlig mat gav uten tvil mer energi, bedre hud og mer matglede.

christine kokk
Photoshop-skills og en slags søknad til Master Chef i ett og samme bilde.

Etterhvert har vi funnet en gylden middelvei som fungerer for oss, vi lager stort sett mat fra bunn og rundt halvparten av middagene er vegetariske. Når vi spiser kjøtt er det helst økologisk og så rent det lar seg gjøre. (Kremt! Kremt! Bortsett fra i helgene, da er det fritt frem for det meste.)

I jakten på en bedre helse med mat som medisin har jeg lest masse bøker og blogger om naturlig mat (humble brag) og registrerte at mange kokte og drakk kraft. Jeg må innrømme at jeg synes dette hørtes innmari slitsomt ut og jeg tenkte at jeg ikke hadde tid og utstyr til å gjøre noe lignende.

Rundt eksamenstiden før jul ble jeg typisk nok skikkelig forkjøla. Jeg hadde selvsagt ikke tid til det og iverksatte alle kjerringråd jeg kom over. Det var da det falt meg inn å endelig teste ut kraftkoking. En hel økologisk Stange-kylling ble bestilt fra Kolonial.no og jeg satte igang. Da kraften var ferdig og jeg skulle smake ble jeg helt satt ut. Det smakte himmelsk.

kraft av oksehale

I ettertid har det nærmest blitt en vane å koke kraft av kylling eller oksehale og jeg drikker det rent veldig ofte. Akkurat dette med å bruke halen til et dyr vekker litt ambivalens i den gamle veggisen. På den ene siden føles det makabert å tenke på hva det egentlig er, på den andre siden synes jeg det er flott å utnytte hele dyret når det først skal slaktes.

Kanskje du tenker; Æsj. Ekkelt. Jeg kommer aldri til å koke kraft av beina til stakkars søte uskyldige dyr.

Det er selvfølgelig helt ok. Da kan du klikke deg videre i det store interwebz og jeg skal spare deg for detaljer. Ble du derimot nysgjerrig og vil vite mer, skal jeg servere en aldri så liten guide. Husk at jeg er en kraftkok-amatør, og lener jeg meg på informasjon og fremgangsmåter fra fagfolk og andre som både kan og har testet ut dette mer enn meg.

Hvorfor er kraft bra for helsa?

Kraft inneholder gelatin/kollagen som er supert for blant annet hud, mage, ledd og muskler. Gry Hammer skriver veldig godt om dette på sin side Fra jord til bord. Ullevål kiropraktorklinikk har også publisert et veldig godt blogginnlegg med linker til dokumentert forskning om de positive helseeffektene skrevet av ernæringsfysiolog Helene Ragnhild Andersen.

Kort oppsummert kan kraftkoking redusere rynker og cellulitter, dempe betennelser og leddsmerter, bidra til vektreduksjon, styrke immunforsvaret, øke søvnkvaliteten, styrke skjelettet og bedre fordøyelsen. I tillegg smaker det digg i supper, sauser eller som en varm drikke! Si farvel til den gode gamle buljongen en gang for alle.

Koke kraft - Naturlig mat

Hva kan man koke kraft av?

Du kan koke kraft av det meste, fugl, fisk, grønnsaker og kraftbein fra ulike dyr. Vi kjøper oksehale og økologisk kylling fra Strøm-Larsen på Torshov eller Kolonial.no, men planen er å støtte små gårdsbutikker og andre bønder som kan garantere at dyrene har hatt et godt og verdig liv. Duggurd i Bærum selger økologisk kjøtt og skal besøkes i nær fremtid.

Hvordan begynner man med kraftkoking?

Det er faktisk latterlig enkelt å koke kraft. Du trenger en stor kjele, noe å koke kraften av, grønnsaker du har tilgjengelig, litt eddik og kaldt vann. Det finnes masse gode oversikter på koketider og den slags på nettet, men da jeg kastet meg ut i det første gang var det med denne oppskriften fra fantastiske Paleoliv som moralsk støtte.

Matfoto blogg kraftkoking

Skal du koke kraft av oksehale er det lurt å steke kjøttet i ovnen i en time før du har det over i kjelen. Anbefaler denne fremgangsmåten av Matmisjonen.

Etter kraften har kjølt seg ned siler jeg ut kraftbeina og grønnsakene og sitter igjen med en klar og smakfull kraft som fordeles i porsjoner som fryses ned og tas opp etter behov. Ikke få panikk når du åpner boksen første gang og oppdager at kraften har blitt til gele (I did). Det er jo faktisk poenget.

Lykke til med kraftkokingen og fortell gjerne om dine erfaringer, oppskrifter eller annet i kommentarfeltet! Jeg er på ingen måte utlært og stadig på jakt etter ny inspirasjon!

4 thoughts to “Kraftkoking – Hvordan og hvorfor koke kraft?

 • Svanhild

  Skal koke kraft hadde jeg tenkt…men når du koker av kylling er det etter at du har stekt den at du tar beinene og koker de? 🤔

  Svar
  • Christine

   Do it! 🙂 Jeg pleier faktisk å skjære av brystene, men koke kraft på resten av skroget. Kjøttet som kokes på blir megamørt og kan brukes andre retter når kraften er ferdig kokt. Du kan også lage kraft av bare beina også…

   Svar
 • Aina Wendelborg

  Takk for et flott innlegg om kraft!!! Blir så glad for at dette er trendy igjen. Jeg anbefaler kraft til alle gravide jeg snakker med på jobb og ellers. Det er jo supert for fødsel og amming.
  For et par generasjoner siden, var dette en del av det daglige kostholdet.
  «Alt» var ikke bedre før, men kraftkoking…definitivt.
  Deler gjerne dette innlegget, fullt av referanser som det er:D

  Svar
  • Christine

   Tusen takk! 🙂

   Svar

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *