Fototips – Bokeh

Jeg har dristet meg til å lage en egen kategori med det gjeve navnet fototips. Stadig vekk dumper det inn mail med spørsmål om hvordan man får til ulike effekter og bokeh er en gjenganger. Jeg er virkelig ikke et fototeknisk orakel, men skal gjøre mitt beste på å forklare fremgangsmåten.

For dere som tenker at dette bokeh-maset er like gresk som tzatziki, tar temmelig feil. Ordet bokeh stammer nemlig fra det japanske ordet boke og betyr uskarp. Den korrekte måten å skrive dette på skal ifølge wikipedia være ぼけ. Vet ikke helt om jeg tør å stole på dette, jeg hadde ihvertfall ikke tatovert det på armen. (Det ville vel uansett ikke vært den første tattoo-blemma med eksotiske tegn som viser seg å bety noe helt annet enn det man egentlig trodde.)

Bokeh betyr altså uskarpt. For dere som enda ikke klarer å forstå hva som kan være så attraktivt med uskarphet dro jeg til Paris for å fotografere Eiffeltårnet bokeh-style.

Fototips Bokeh i Paris - Fotograf Christine Wendelborg

Vel, jeg dro vel ikke til Paris kun for å fotografere Eiffeltårnet i bokeh, men jeg var der, stod på avstand en kald og mørk vinterkveld. Gatelys, trafikken og ikke minst tårnet selv bidro med masse lys og jeg gjorde ikke stort annet enn å finne riktig eksponering med største blender (i dette tilfellet f.1.8), skru av autofokus, vri på fokusringen til jeg hadde uskarphet nok til å få effekten jeg ønsket.

Chinatown bokeh - Fotograf Christine Wendelborg

For å illustrere «før og etter» kan du se bildet over. Her har jeg fotografert fra en taxi utenfor Chinatown i Mexico City. På bildet til venstre har jeg fokusert «vanlig», mens til høyre kan man vel si at ingenting egentlig er i fokus. Voila! Bokeh! Begge bildene er fotografert med største blender f.1.8

Dette er såre enkelt hvis du ser bort i fra den lange reisen fra Norge til Paris og Mexico. Det er selvsagt mulig å oppnå samme effekten i din egen lille stue, ute i trafikken i skumringslys/natt, i skogen der lyset bryter med trærne eller annet. For å avansere det hele er det jo flott å kombinere noe skarp med uskarpt.

En kjekk kar i skogen kanskje:

lasse_portrett_wendelfotoKjekkasen er fotografert med f.1.8 kombinert med 1/160sek og ISO 100.

Oppskriften blir altså noe slikt som dette: En lyskilde eller annet nydelig lys i bakgrunnen, største blender tilgjengelig gjerne f.1.8 til rundt f.4. Har du ikke et såpass lyssterkt objektiv kan effekten lettere skapes med et teleobjektiv med god avstand til lyset i bakgrunnen som du ønsker å gi bokeh-magi.

Brudepar i bokeh - Fotograf Christine WendelborgBrudepar i solnedgang: f.2.5 1/350sek ISO 200

Når man jo først kan knekt (knukket?) bokeh-koden (køden?) Kan man jo leke seg med effekten og aldri mer føle behovet for å fotografere på mindre blender enn f.2.8. 🙂

Håper innlegget nøstet opp i noen løse bokeh-tråder. Nå har jeg i allefall gjort mitt for å namedroppe bokeh sånn ca. 11 ganger og er godt fornøyd med det. Er det fortsatt noen som ønsker en enda mer hands-on forklaring kan det la seg gjøre. Legg igjen en kommentar så skal jeg se hva jeg får til.

Tilslutt vil jeg legge til at jeg ikke er en fasit og rådene i dette innlegget er basert på egne erfaringer. Jeg tar ikke ansvar for om leserenes egne forsøk ender i katastrofe. 

Share your thoughts

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.