ta bedre bilder christinewendelborg-

Ta bedre bilder uten dyrt utstyr

Å fotografere handler om utrolig mye mer enn å ha et dyrt kamera med masse avanserte funksjoner. Som du skjønner er jeg ingen utstyrsfrik, men opptatt av å utnytte det man har på best mulig måte. Om man ser bort i fra teknisk kamerateknikk (som for all del er veldig viktig) er det mange ting man kan gjøre for å ta bedre bilder enten det er med mobilen, bestemors gamle kompaktkamera, engangskamera eller et hypermoderne digitalt speilreflekskamera.

ta bedre bilder christinewendelborg-

Nyttige tips for å ta bedre bilder uten å ruinere deg økonomisk:

Fotografer analogt (les: gammelt kamera som ikke er digitalt)

Å lære seg kamerateknikk er ikke gjort over natten. Du må sette deg inn i begreper som blender, lukker, ISO og dybdeskarphet, for deretter forstå hvordan disse påvirker hverandre. Alt dette er en egen utdannelse, krever tid og masse øvelse for å beherske. Målet for enhver bør være at på sikt skal teknikken sitte i fingrene slik at du kan bruke mindre tid på å knote med instillingene og mer tid på fange øyeblikkene du ønsker.

Å fotografere analogt tvinger deg til å ta et steg tilbake og virkelig forstå kameraet. De fleste eldre analoge kameraer er strippet for alle valgene de nye digitale speilrefleksene tilbyr og fungerer ofte utmerket. Gamle kameraer er laget for å tåle tidens tann og du kan skaffe deg billige øvingskameraer brukt. Digitale speilreflekskameraer er bygget på de samme prinsippene, forskjellen er at du er nødt til å tenke før du trykker på utløseren og blir litt mer «mindfull» i gjerningsøyeblikket.

Se lyset!

Å fotografere betyr faktisk å tegne med lys. Når du begynner å fotografere er det viktig å eksperimentere med ulike typer lys, naturlig, blitz, kunstig lys og blandingslys. Selv er jeg størst tilhenger av det naturlige lyset. Det viktigste er å finne ut av hvordan lyset påvirker motivet ditt. Forsøk for eksempel å fotografere en gjenstand eller et portrett med lys fra siden, over, under, rett på, i motlys osv. Da ser du raskt hvordan lyset modellerer seg rundt objektet og endrer uttrykket fullstendig. Hva skjer om lyset er langt unna eller tett på? Legg også merke til hvordan lyset forandrer seg i løpet av dagen og hvordan det samme rommet eller landskapet kan endre seg på ulike årstider.

Nå er du hektet. Når du først har begynt å legge merke til lyset på denne måten kan du ikke gå inn i ett rom uten å gjøre en liten lys-vurdering eller sitte i ro de siste timene før solen går ned på kvelden da lyset er mykt, varmt og magisk. Du er herved advart!

Bli en bedre fotograf christinewendelborg.no

Bli kjent med kameraet

Som nevnt i innledningen er jeg ingen utstyrsfrik, men av den oppfatning at man kan skape vakre bilder med enkle grep. Å velge kamera kommer an på hva formålet ditt er. Skal du fotografere bilder av dyr som beveger seg raskt, eller foretrekker du gjennomtenkte arrangerte portretter eller stilleben? Skal de printes stort eller brukes i en blogg? Å teste ut ulike typer film, polaroid, storformat, avanserte digitale speilrefleks gir deg et godt grunnlag for å finne ut av hva du liker best. I fare for å erte på meg utstyrs-entusiaster der ute som mener de dyreste og nyeste kameraene på markedet er det viktigste, vil jeg påstå at en god fotograf får fantastiske bilder med det kameraet som er tilgjengelig uavhengig av prisklasse.

Mitt tips er altså å finne ett eller flere kameraer du trives best med og som fungerer til ditt formål, for deretter å bruke det så mye at det fungerer som en forlengelse av hånden din.

Beveg deg

Thats right! Å ta bilder kan være fysisk utmattende, særlig hvis du er så smart at du beveger deg tett på motivet ditt, langt unna, høyt og lavt. Jeg tuller virkelig ikke. Det er ikke sjelden jeg er støl etter en dag med fotografering. Jeg hopper opp på stoler og gjerder i det ene øyeblikket og kryper på bakken i det neste. Det ser ikke klokt ut, men variasjonen i nivå og perspektivene blir mange og mer interessant enn om alt er fotografert fra øyehøyde.

Jeg synes ofte ikke bildeserier er komplette uten variasjon. Tar du bilder av middagen din til et blogginnlegg er det lite spennende med 10 bilder med samme utsnitt og vinkel. Gjør det derfor til en vane å fotografere motivet ditt fra litt ulike avstander og vinkler for å se hva som fungerer best.

ta bedre bilder

Øv deg med å arrangere portretter av noen du kjenner. Lat som du skal levere en kul reportasje eller bilder til et portrettintervju til et magasin. Start med å få personen du fotograferer til å bevege seg mot eller fra deg. Stå stille eller beveg deg i samme retning mens du fotograferer. Deretter kan du for eksempel fotografere noen nære portretter fra ulike vinkler. Hva skjer når du står på noe og fotograferer litt ovenifra? Eller under? Hvilke vinkler er mest flatterende? Ta også detaljbilder av hender, øyne eller annet, men ikke zoom, beveg deg fysisk nærmere. I kontrast kan du også plassere personen din i et miljø, by eller episk natur. Gå langt unna og observer hva som skjer når du inkluderer miljøet rundt.

Om ikke alle bildene er like fine har du antakelig kommet et steg nærmere varierte og mer spennende bilder. I verste fall fikk du en treningsøkt på kjøpet.

Øv Øv Øv!

Det sies at om man skal meste noe på et høyt nivå må man øve minst 10 000 timer. Å bli god på å ta bilder er intet unntak. Ta med deg kameraet der du er, ha det gøy og øv masse!

Lykke til!

Share your thoughts

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.